Beweging bij honden

Bewegen is voor ons allemaal belangrijk en natuurlijk ook voor onze lieve viervoeter. Zo moet hij lekker zijn plasje kunnen doen, kunnen spelen of trainen. Het wordt allemaal veel leuker als hij zich vrij en soepel kan bewegen.

Een hond kan blokkades hebben, alleen merken we dat niet zo snel. Maar als we wat beter gaan kijken naar onze hond zien we veel honden scheef lopen, hoor je de nagels slepen, lopen snel in telgang, hebben moeite met het in de auto springen of met een snelle wending tijdens spel of sport. Deze symptomen laten zien dat er toch iets aan de hand is. Ook de verschillen per ras, de bouw van de honden, kunnen ook verschillende klachten met zich meebrengen.

Balans tijdens beweging

Tijdens het bewegen van de hond worden spieren beurtelings aanspannen, spieren verkorten en ontspannen weer waardoor ze verlengen (denk hierbij aan een spierbal maken met je arm). Als dit niet in balans is blijven de pijnlijke spieren verkort en verlengen niet meer voldoende. Bij constante spanning ontstaat er een verstoorde werking. Deze verstoorde werking veroorzaakt een bewegingsbeperking in een gewricht. De bewegingen worden kort, stijf en onregelmatig.

Een disbalans kan je zien bij een hond. Wordt er geen actie ondernomen dan zal de hond zijn houding aanpassen. Dit doet hij om de pijnlijke plek te ontlasten. Hierdoor vermindert de werking van die spieren en worden ze niet meer goed doorbloed. Afvalstoffen worden dan niet goed afgevoerd en voedingsstoffen en zuurstof worden niet voldoende aangevoerd. Langzaam aan wordt de negatieve spiraal in werking gezet zodat er overbelasting optreedt.

Eerste tekenen van blokkades

In het begin geven blokkades niet direct duidelijke symptomen. Soms sluimeren ze lang, zonder dat men ziet dat er een probleem is. De eerste tekenen van blokkades zijn minder soepele of vloeiende bewegingen. Een blokkade kan ontstaan doordat je hond een keer een vreemde beweging maakt tijdens het stoeien, valt, uitglijd of ergens tegenop loopt. Een blokkade is eigenlijk een soort zelfverdedigingsmechanisme. Het voorkomt ernstige beschadiging aan spieren en ruggenmerg.

Door minder soepel te kunnen bewegen moeten spieren compenseren. Deze compensatie kost je hond extra energie. De eerste symptomen die je hond zal laten zien zijn onder andere vermoeidheid, het niet mee willen naar buiten, snel klaar met spelen. De spieren gaan “zeuren” komt meer onbalans in het lichaam door de compensatie. En dat geeft jouw hond een onprettig gevoel.

Overbelasting

Jouw hond gaat dus zijn houding aanpassen. De asymmetrische belasting die dan optreed in het lichaam kan een overbelasting veroorzaken. Bijvoorbeeld overbelasting in de wervelkolom, maar ook overbelasting van gewrichtsbanden, slijtage van gewrichten en atrofie van de spieren. Als gevolg hiervan zullen de prestaties en de kwaliteit van plezier bij hond ook sterk verminderen.

Vermoeidheid, spierpijn en ontstekingen veroorzaken stress. Het gedrag van je hond zal hier hoogstwaarschijnlijk door veranderen. Doordat het lichaam continu in een hogere staat van alertheid is. Er ontstaat stress.

Stresshormonen zoals adrenaline, noradrenaline, cortisol verhogen hierdoor. De effecten van noradrenaline zijn na genoeg vergelijkbaar met de effecten van adrenaline, het vermindert de bloedtoevoer naar organen, remt de spijsvertering en zorgt ervoor dat er meer bloed naar de hersenen gaat en je zenuwstelsel in hogere paraatheid wordt gebracht Na verloop van tijd verslechtert de gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk, en wordt het lichaam vatbaarder voor ziektes. Je hond zal dan bij gevaar het lichaam sneller overschakelen naar de bekende “vecht of vlucht” modus. Bij angst, pijn en stress wordt onder andere het hormoon cortisol in het bijnieren aangemaakt. Cortisol heeft een belangrijke functie bij het reguleren van de activiteit van het immuunsysteem.

Ook zie je symptomen zoals verandering van de huid (het haar staat anders of is anders van kleur en / of vorm of vertoont soms schuurplekken). Vaak is een blokkade ook pijnlijk. Je kunt het ook herkennen aan verkrampte spieren rond dit gebied en veranderde doorbloeding, warme of juist koude plekken.

Wat kan je doen!

Wees alert. Door vroegtijdige behandeling van kleine spierblokkades kan erger worden voorkomen. Ter preventie kan dit veel leed en kosten besparen. Een hond is een atletisch dier en kan alleen maar vrij en blij zijn als hij het lichaam op juiste wijze kan gebruiken.

Vaak wordt een onregelmatigheid behandeld door middel van pijnstillers en rust. Zolang de normale spierspanning niet hersteld is, zullen de blokkades altijd terugkomen. Belangrijk is dan ook om de oorzaak te achterhalen. Met een regelmatige massage kunnen wij ook iets teruggeven en ervoor zorgen dat zij op alle vlakken fit en gezond blijven.

Het spreekt vanzelf dat de hond nooit een specialistische behandeling onthouden mag worden. Heeft je hond een ernstige bewegingsbeperking dan dient altijd eerst een dierenarts geraadpleegd te worden. Is je hond herstellende van een blessure dan raadpleeg ik altijd eerst de dierenarts of je hond gemasseerd mag worden.