Positieve effecten van massage op stress

Massage helpt op verschillende manieren stress te verminderen Massage ontspant en stimuleert de aanmaak van stoffen/hormonen die precies het tegenovergestelde effect hebben als stress.

Cortisol en agressie

Cortisol is een hormoon wat een belangrijke rol speelt bij de effecten van stress op de lange termijn zoals een constante hoge bloeddruk en het verzwakken van het immuunsysteem. Een massage draagt er aan bij de hoeveelheid van het Cortisol hormoon te beperken, er is tevens een duidelijke toename van afweercellen. Uit een onderzoek is gebleken dat het antidiuretisch hormoon (ADH) afneemt, deze speelt een rol bij agressief gedrag. Massage zorgt dus voor een betere afweer en minder stress en agressie.

Knuffelhormoon

Een tweede effect van massage is dat het zorgt voor stoffen die tegenwicht bieden aan de schadelijke effecten van cortisol, het stresshormoon. Dat gebeurt onder andere doordat bij massage het hormoon oxytocine wordt aangemaakt beter bekend als het knuffelhormoon. Dit hormoon maakt het lichaam aan in reactie op aanraking. Het oxytocine hormoon heeft precies het tegenovergestelde effect als cortisol. Oxytocine verlaagt de hartslag en bloeddruk. De spieren ontspannen terwijl de doorbloeding in andere organen toeneemt, waardoor ook de spijsvertering – die door cortisol sterk wordt onderdrukt – weer goed op gang komt. Oxytocine verhoogt ook de pijndrempels en remt angst. Zo worden ook de psychische problemen bij stress, die vaak voor een toename in stress zorgen, geremd. Massage kan mede helpen om uit de negatieve spiraal van chronische stress te komen.

Bij regelmatige massage kan het positieve effect weken aanhouden

Neem even de tijd voor rust en ontspanning.

Niet alleen de vrijgekomen oxytocine door massage voorkomt stress. Ook het feit dat je bij een massage even niets moet. Door ontspanning en het doen van dingen die je fijn vindt en niet moet, maak je geluksstofjes in de hersenen aan, zoals dopamine en endorfine. Deze stofjes ( hormonen ) doen de effecten van cortisol verminderen. Dit gezegd hebbende komen overigens niet de hormonen alleen vrij tijdens een massage maar ook bij andere ontspannende bezigheden zoals lekker snuffelen, een lekkere kluif eten of speuren en spelen. Door de afname van spanning/stress in het lichaam en geest kan je hond weer beter denken en het lichaam kan weer beter functioneren.