Wat kan een Hondenmassage Therapeut?

Als Kynologisch Massage Therapeut, of wel hondenmasseur, leer je veel over de anatomie en fysiologie van de hond. Maar ook over het gedrag van de hond. Kortom, je doet tijdens de opleiding een brede kennis op.

Hierdoor kan ik gebruik maken van veel verschillende methoden zoals klassieke massage, triggerpoint massage, acupressuur, oefeningen etc. Daarmee kan ik jouw hond extra ondersteuning bieden.

Wanneer een massage therapeut?

  • Bij angstgedrag
  • Om stress te reduceren en kracht op te bouwen
  • Om spieren en gewrichten te stimuleren b.v. na een operatie, bij blessure of als ondersteuning bij artrose
  • Om voor balans in het lichaam te zorgen
  • Om proprioceptie te verbeteren en lichaamsbewustzijn te creëren. Proprioceptie is de gewaarwording van de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen in de ruimte.

Waarom oefeningen bij massage?

Tijdens een massagesessie kan ik oefeningen meegeven. Deze zijn leuk voor je hond en voor jou. Ik probeer deze zo laagdrempelig mogelijk te maken zodat je die tijdens je wandeling of thuis kunt uitvoeren. Oefeningen helpen bij de massage omdat je de kracht weer opbouwt in dat lichaamsdeel waar jouw hond dat nodig heeft.

Als voorbeeld een hond met heupdysplasie (HD). Vaak zien we bij dit soort honden dat de achterhand wordt ontzien waardoor er meer van een voorhand wordt gevraagd. Hierdoor ontstaat er vaak spanning in de voorhand, krachtafname en spieratrofie in de achterhand. Met oefeningen, juist uitgevoerd en in kleine stapjes opgebouwd, kunnen we zorgen dat de spieren in de achterhand worden gestimuleerd en de kracht weer toeneemt of in ieder geval niet verder afneemt.

Massage, oefeningen en gedrag.

Ook bij gedrag kan massage veel ondersteuning bieden. Een hond die veel stress ervaart is veel in het hoofd bezig. Hierdoor kan je hond bepaalde prikkels niet direct verwerken. Het zenuwstelsel raakt overprikkeld waardoor het hormoonstelsel te veel of te weinig hormonen produceert en leerprocessen worden beïnvloed. Met een “vol” hoofd is het moeilijk om nieuw gedrag aan te leren laat staan te ontspannen.

Massage, oefeningen en stress.

Veel honden hebben weleens last van stress. Stress beïnvloedt het zenuwstelsel dat in verbinding staat met huid, spieren en organen. Stress is niet alleen aan de buitenkant te zien. De spanning is ook waar te nemen aan de binnenkant van het lichaam. Beide hebben invloed op de proprioceptie en houding van de hond. Massage helpt op verschillende manieren stress te verminderen. Massage ontspant en stimuleert de aanmaak van stoffen/hormonen die precies het tegenovergestelde effect hebben van stress. Door gericht te masseren kunnen de spieren van de hond te leren ontspannen.

Door verschillende oefeningen aan te bieden, met als doel de proprioceptie te verbeteren, kun je honden “uit hun hoofd” halen waardoor het lichaam weer meer in balans komt. Denk aan balansoefeningen, grondoefeningen maar ook hersenwerk.

Tandvlees Tandvlees

Mijn hond wil niet graag aangeraakt worden.

Wat als je hond het doodeng vindt om aangeraakt te worden? Met deze hond zal ik eerst op een andere manier contact moeten maken om een vertrouwensband op te bouwen voordat we aan massage kunnen beginnen. Bij deze honden vinden we vaak een ingang met hersenwerk, leuke oefeningen of spel.